Lief Dagboek,

Bij “ de baas” werd ik altijd gek van regels, instructiekaarten, technische voorschriften en keuringseisen van apparatuur. Zo werd steevast mijn koelkast, die ik ooit van mijn lieve moedertje had gehad voor op de kazerne jaarlijks, technisch afgekeurd. Ik had er schijt aan, de machine staat hier zomer en winter nog altijd bier te koelen. Of ik het apparaat mee zou nemen op een diepzee missie in een onderzeeër voor versnaperingen onderweg? Weet ik niet, dan wordt de term “Technische keuring” toch wel iets relevanter maar daar komen we later wel op terug.

Veilig werken

Veilig werken of zelfs maar het in gebruik nemen van je nieuwe magnetron gaat vaak gepaard met het lezen van het veiligheidsvoorschrift. Zo wordt het afgeraden om je kind snel op te laten drogen in de magnetron, je barbecue op te stoken met euro 95 of om een condoom 2x te gebruiken.

De waanzin gaat nog verder als je bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur bent. Als je een lamp teveel op je mooie wagen hebt, dan krijg je een boete. Ben je een bouwvakker en je ouwe vertrouwde steiger is niet op tijd gekeurd? Boete. Ben je een boer in Nederland? Dan krijg je geen boete maar kun je beter stoppen met leven volgens de elite.

Gelukkig houdt de elite zelf haar “eigen” regels erop na over veiligheid. Voorschriften over veiligheid gelden niet als je rijk bent. Als je immers veel voor iets hebt betaald dan gelden de regels niet voor jou en helpt de hand van god of liever gezegd, geld, jou wel naar de top. Of in dit geval naar de put.

Geld maakt rijk maar niet wijs

Als ik iets heb geleerd van werken in een gevaarlijke omgeving is het wel dat regels en voorschriften soms je leven kunnen redden. Wat mij dan stoort is dat er mensen zijn die denken dat ze veiligheid kunnen afkopen. Zo zijn we kennelijk op het punt gekomen dat je het volkomen veilig moet vinden dat je een onderzeeër met een PlayStation controller moet kunnen besturen. Want dat is lekker makkelijk, geen techniek aan de binnenkant van je vaartuig, tot er een storing is want het hele spul waar je leven van afhankelijk is hangt buiten, maar ach dat geldt niet voor jou.

En dan nog, zelfs als het bedrijf die jouw Ali-Express onderzeeër heeft helpen bouwen zegt dat zij hem niet gaan goedkeuren voor dieptes voorbij de 1300 meter, dan heb je daar schijt aan. Je ervaring zal je wel redden op 3 kilometer diepte. Als je zelfbouw cola blik (met of zonder statie geld, opgelegd door Rutte) het begeeft en implodeert. En terwijl je organen als snot door je anus worden geduwd en je je afvraagt of je ogen wel uit hun kassen horen te ploffen, probeer je uit alle macht je creditcard te trekken want geld lost alles op.

Maar, zoals mijn therapeut ooit zei “ Je moet ook de voordelen kunnen zien.”
In dat kader wens ik iedereen veel succes in de toekomst, onderdeel worden van het graf wat je bezocht voor de lol gebeurt ook niet iedereen elke dag.

Das pas elite.

X Rick

Wanneer je een reactie plaatst zal ik deze eerst handmatig goedkeuren om spam tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *