Lief Dagboek,

In de maand juni is er altijd een hoop te doen rond en voor veteranen. De nationale veteranen dag is steevast in de maand juni en ook in diverse gemeenten wordt hierbij stilgestaan. Zo ook in mijn eigen gemeente Tiel, nogmaals dank daarvoor. Een samenkomst van diverse generaties veteranen laat altijd zien dat in welke tijd dan ook, Paxen door de generaties heen altijd dezelfde schedels zijn, slechts gescheiden door de tijd.

Om even een voorbeeld te noemen, een vent van 35 een kerel van 94 een lul zien noemen om vervolgens als een stel hyena’s in lachen uit te zien barsten, is iets wat de niet-paxen nooit zullen begrijpen. Tenminste ik heb dit soort tafrelen buiten de paxenkring nooit waargenomen, jij wel?

Heimwee naar het schedel zijn

Dit soort periodes doet mij altijd denken aan vroeger. De tijd dat ik en de maten nog fitte jongen beesten waren. We zijn nu nog altijd relatief jong echter is de fitheid van toen gekraakt door de tand des tijds.

Als men denkt aan een professionele militairen dan denken ze aan wat wij waren, vakmensen in het groen. Dat was voor de bühne natuurlijk want achter het gordijn waren we uiteraard wel vakmensen maar ook vooral schedels, paxen.

Als de verveling toesloeg kwam het credo van “de baas” tot leven: “Werken bij defensie, je moet het maar kunnen”. Zo is het wel eens voorgevallen dat ik tijdens de avondschemering een groen en helder lichtgevend iets door het bos zag zweven. Het kwam dichterbij, en voordat ik mij kon bedenken wat het toch was, zag ik dat het groene lichtgevende ding vastzat aan een collega. Betrokkene had een ingeving gehad dat het wel vermakelijk was om zijn leuning in te vetten met de lichtgevende inhoud van een Breaklight en met de lul uit de broek door het bos te gaan rennen. Gezond? Ik betwijfel het. Leuk? Jazeker!

Piemels in het leger waren sowieso een gemeengoed, er zijn op deze wereld meer mannen die mijn piemel hebben gezien dan vrouwen en ik heb op zeker meer lullen mogen aanschouwen dan een 2e rangs pornoactrice maar dat terzijde. Het blijft 2022 dus ik zal er maar even bij vermelden dat er zich geen rare strafbare dingen hebben voor gedaan ala Al B. en ik heb ook geen wilde kaarsverhalen te vertellen zoals Johan Derksen.

Wachten

Het grootste gedeelte van je carrière bestaat bij Defensie niet uit trainen maar uit wachten. Wachten op vervoer naar het oefenterrein, wachten in de bus naar het oefenterrein, wachten op je pantservoertuig bij het oefenterrein, wachten in het pantservoertuig op bevel van hogerhand, wachten naast het voertuig, s ‘nachts wachtlopen rondom meerdere pantservoertuigen en na enige tijd kun je deze zin in omgekeerde volgorde lezen want dan gingen we weer naar huis.

Op de momenten waar je in de wachtstand stond en dat was vaak, dan sloeg de verveling toe. Verveling die werd bestreden met wat voor handen was. Meestal was er niets voorhanden behalve het eigen lijf en geest. Ook hier werd creatief mee omgegaan. Zo greep ik ooit met mijn hand in een menselijke drol die een collega op een paaltje had achtergelaten omdat hij wist dat iedereen die in het donker dat paaltje passeerde, zich zou vasthouden aan het bewuste paaltje. En terwijl ik mij realiseerde dat er stront aan mijn hand zat en dit verbaal ook uitte, hoorde ik vanuit de bosjes het alom bekende hyena gelach van een mede schedel. Toen vond ik het minder grappig dat ik om 4 uur s ‘nachts, zonder stromend water poep van mijn handen stond te wassen, nu vind ik het hilarisch.

“The Lion Sleeps Tonight”

Ja het schedel zijn verbroederd ons paxen. Dat wisten we toen ook al. Één van de mooiste momenten van samen zijn was op een bloedhete zomer avond in 2006 op het schietterrein Bergen in Duitsland. Daar stonden 35 tot de tanden toe bewapende kerels luidkeels “The Lion Sleeps Tonight” te zingen. De valse klanken klonken rijkelijk over de natuur en de enigsins teleurgestelde blik van onze OPC (voor de niet paxen die dit lezen, een ouwe vent die de baas is van het peloton of in dit geval zangvereniging) staat in ieders geheugen gegrift die erbij was. Het blijft een unieke tijd voor mij en waarschijnlijk erg herkenbaar voor degene die mij zijn voor gegaan en die na mij komen.

Ik wens eenieder dan ook een fijne veteranen dag volgende week zaterdag.

X fijne dag schedels!

Wanneer je een reactie plaatst zal ik deze eerst handmatig goedkeuren om spam tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *