Lieve Dennis,

Deze is voor jou, omdat je zo’n onvergetelijke zak hooi bent. Samen met jou dienen blijft een eervolle onderneming. Echter weten alleen de insiders van onze verrotte vriendschappen die gesmeed zijn in de jaren van het samen dienen. Speciaal voor jou halen we nog maar een keer de herinneringen op van de befaamde en beruchte Masker Oefen Ruimte.

M.O.R.

DE Masker Oefen Ruimte. Een louche schuurtje waar je op het eerste gezicht denkt dat er misdrijven worden gepleegd, kun je vinden op vrijwel iedere zichzelf respecterende kazerne in Nederland. Een smerig kotje welke steevast iets verder van de weg afstaat dan ieder ander gebouw op de kazerne. De reden hiervoor is doodsimpel, militairen oefenen daar het gebruik van het gasmasker. Een klassiek voorbeeld van “Het geleerde in de praktijk brengen”. Gezien het feit dat het onjuist uitvoeren van “Het geleerde in de praktijk” in een echte situatie tot letsel of zelf de dood kan leiden, wordt er in de M.O.R. gebruik gemaakt van CS gas. Een soort traangas welke niet tot echte ellende leidt maar wel bij het niet correct uitvoeren van “het geleerde in praktijk” tot huilende en kotsende collega’s. Of nog erger bij jezelf.

Spanning en paranoia voeren de boventoon bij het voorbereiden op het binnen gaan van de M.O.R. Het gasmasker wat je gebruikt, gebruik je ook de rest van jaar tijdens het werk in het veld. Het ding heeft best wel wat te lijden het hele jaar door en nu moet je dan maar hopen dat hij nog luchtdicht is. Uiteraard had je jezelf deze onzekerheid kunnen ontnemen door fatsoenlijk onderhoud te plegen maar ja, bier drinken was belangrijker dan onderhoud aan het gasmasker. Dus nu sta je voor de deur van het louche afwerkhutje en de instructeur van dienst neemt het woord. “Plaats het masker. Ik kom nu langs met een sterk geurende substantie om uw masker te testen op eventuele lekkages zodat u straks niet meteen huilend naar buiten rent. Als u banaan ruikt als ik voorbij loop dan meldt u dat want uw masker is niet in orde”

Uiteraard ruik je banaan als Tinus voorbij wandelt met het spul. Je weet alleen niet zeker of dat het tussen je oren zit omdat je weet dat je een lamme Pax bent welke zijn zaken zelden voor elkaar heeft of dat je masker daadwerkelijk kapot is. Melden dat je masker kapot is, is dan ook weer geen optie omdat de instructeur niet blij wordt als je verschijnt met ondeugdelijk materiaal bij de M.O.R. Sterker nog, het dreigement van ellende was eerder al uitgesproken dat diegene die zijn zaken niet voor elkaar heeft, de sigaar is.

Eerlijkheid duurt het langst

Uiteraard ruikt iedereen banaan maar niemand meldt het. Het is tijd om de met CS gas gevulde ruimte binnen te gaan. De deur gaat open en je ziet dat de tent al blauw staat van het traangas. Eenmaal over de drempel vraag je je af of dat de opwellende tranen uit angst voortkomen of omdat je inderdaad een lekkage hebt in het masker. Hoop doet leven, maar het piepende gaatje aan de zijkant van het mondstuk denkt hier duidelijk anders over. Nu de ogen bijna uit je hoofd schroeien en alle smaak uit je mond is verdwenen, breek je. Je rent naar buiten en trekt het masker van je verlopen gelaat. Tot overmaat van ramp besluit je met je handschoenen in je ogen te wrijven, met alle gevolgen van dien. Terwijl je huilend in het gras ligt te braken, staat daar de instructeur. “Moeilijk hé, eerlijk vertellen of je al dan niet banaan ruikt”

X Rick

Wanneer je een reactie plaatst zal ik deze eerst handmatig goedkeuren om spam tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *