Lief Dagboek,

Het is weer the most wonderful tijd van het jaar. In de verte hebben we het via Radio 2 al aan horen komen toen op 6 december voorzichtig maar doelbewust ‘All I want for christmas’, van voormalig lekker wijf Mariah Carey werd gedraaid. Een soort symbolisch startschot van de kerstperiode, het gezeik is weer begonnen.

Daar waar de kerels uit de meeste gezinnen zich al kwijlend voorbereiden op het aanstaande vreet en zuip festijn, begint moeders de vrouw zich al voorin december zorgen te maken. Uiteraard heeft ze ook dit jaar de ‘Allerhande’ geraadpleegd om haar man en de familie dit jaar te voorzien van een kerstwaardige maaltijd. Helaas kwam ze tot de ontdekking dat de allerhande dit jaar door Paul Blokhuis lijkt te zijn geschreven.

De druk wordt nog hoger als manlief voor de 83ste keer aangeeft hoeveel zin hij heeft in een kilo goed gemarineerd dierenvlees, terwijl vrouwlief trillend door de ‘Allerhande’ bladert. Tussen de worteltaarten en brandnetel soepjes is er geen enkel vleesgerecht te vinden. Goed, dan voer ik manlief wel dronken, dan merkt hij niet dat de beef wellington dit jaar niet uit ossenhaas bestaat maar uit een in deeg verpakte fruitboomstronk. Snel bladert ze door naar de dranken pagina, tot haar ontzetting ontdekt ze dat er alleen Heineken 0.0 voorhanden is volgens de ‘Allerhande’.

Kerstavond

De keuze is gevallen op een veganistische gourmet schotel, het gezin zit met de broer van de man des huizes en diens vriendin aan tafel. Dan beginnen de vervelende verrassingen anno 2018. Terwijl de met kaas overgoten zonnebloem schnitzeltjes liggen te sudderen op het gourmetstel. Bemerkt moeders de vrouw dat de onheilspellende ietwat naar anus ruikende bak geur de stemming misschien niet ten goed gaat komen. De avond verliep al niet zo soepel door de alcoholvrije versnaperingen. Iedereen weet dat ome Jaap een vervelende dronk heeft, niemand had kunnen voorspellen dat hij nuchter nog vervelender is. Zwijgend geniet het gezelschap ondertussen van de humus amuse.

De maat is vol

Halverwege het gourmetten begint het oog van manlief te tranen. Het zou iets te maken kunnen hebben met het feit dat de woning inmiddels is gevuld met een lucht die je in een darkroom nog niet tegen komt op zondagochtend. Hij staat op en start een tirade waar een gemiddelde dictator nog jaloers op zou kunnen zijn.

“Ok luister. Lieverd, je hebt echt je best gedaan om er wat van te maken maar ik ga niet doen alsof ik het leuk vind dat ik een opgebakken kunstgrasmat uit Barneveld zit te vreten.”
“Pak je jas, we gaan naar de McDonalds.”
Snikkend doet vrouwlief wat haar gezegd wordt.
“Jaap..” Gaat manlief verder. “Als er nog een woord uit je walgelijke muil komt dan eet jij de rest van de schotel op. En je neemt die belachelijke transgender kerstboom mee uit mijn huis en dan heb ik het niet over je verschrikkelijk lelijke nieuwe vriendin maar letterlijk over de boom die we van je gekregen hebben”. Wijzend naar de regenboog gekleurde kerstboom in de hoek van de kamer.

“We rijden naar de McDonalds en gaan aansluitend naar de kroeg en Jaap je houdt echt je smoel dicht tot het 4e rondje en jij betaalt”

Ik wens iedereen een vrolijk ‘Allerhande’ kerstfeest toe!

X Rick

Wanneer je een reactie plaatst zal ik deze eerst handmatig goedkeuren om spam tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *