Lief Dagboek,

De Tour de France is alweer begonnen aan etappe 11 in deze 2022 editie. De één volgt het spektakel op de voet, de ander kan het de reet roesten. Ikzelf val in de eerste categorie, ik volg het op de voet. Niet omdat ik zo’n wielerfan ben maar omdat ik verwikkeld ben in een zware strijd die in het teken staat van de Tour de France.

De poule des doods

Jawel ook dit jaar strijd ik mee in de meest beruchte Tourpoule van Varik en omstreken. Voor het astronomische bedrag van 5 euro ben je verzekerd van een plaats in het deelnemersveld dat ook dit jaar meer dan 50 koppen telt.

Het begint al in de voorbereiding en de keuzes die je moet maken alvorens je je lijstje indient. De week voor de Tour start is het meest slopend. Jezelf inlezen over tientallen kerels die op een fiets 3 weken door Frankrijk buffelen. Het tot aan je bed aan toe tobben over welke sprinter je dit jaar in je favorieten lijstje moet zetten, Jacobsen of Groenewegen?

Luttele uren voor de start nog wijzigingen doorvoeren omdat sommige favorieten toch niet mogen starten vanwege het alom gevreesde coronavirus. Om uiteindelijk met je zweetklauwen op de verzendknop te duwen om je inschrijving via de email compleet te maken bij de keizer van het tourspel; Luuk Preud’homme.

Ontketend

Alles wat erna gebeurd heb je niet langer zelf in de hand. De teerling is geworpen en hij rolt 3 weken door. Diverse familieleden van ondergetekende staan net als ik ingeschreven in de Poule des doods, beruchte kerels zoals mijn vader, “Het Beest van de Betuwe”, mijn boer “De Os uit Oss” en mijn zwager “De Angst uit Arnhem” zijn slechts een greep uit de sterke groep deelnemers. 3 weken lang elkaar naar het leven staan als de uitslag van de dag weer binnen is. Verbale minachting en kreten van vreugde wisselen elkaar in hoog tempo af in een besloten Whatsapp groep. Even zijn we geen vrienden of familie, niemand is je vriend, eenieder is je tegenstander. Tot aan mijn eigen vrouw aan toe.

Eeuwige Glorie

Op het moment van schrijven staat de volgende Col weer op het programma en is het hopen, bidden dat mijn favorieten eindelijk de benen hebben om voor mij een goede dag klassering binnen te slepen. Alles met het oog op de eindzege, het te winnen geldbedrag kan mij gestolen worden, de eeuwige glorie die gepaard gaat met de overwinning, dat is het einddoel.


Een glorie die mijn andere broer, “De Bolle uit Zwolle”, ooit al eens ten deel is gevallen. Jaloers op deze prestatie, kan ik momenteel alleen nog maar dromen van de eindoverwinning, want die is vanaf mijn huidige plek 33 echt nog heel, heel ver weg.

X Rick

Wanneer je een reactie plaatst zal ik deze eerst handmatig goedkeuren om spam tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *