Lief Dagboek,

Als kind ziet de wereld er heel anders uit. De hele wereld is een vanzelfsprekendheid en je vraagt je af hoe deze zonder jou überhaupt heeft kunnen draaien. Dat gevoel is natuurlijk gevoed door het feit dat ouders en leeftijdsgenoten daarvan je laten geloven dat de hele wereld op jouw komst heeft gewacht.

De tanden fee

Zo is het doodnormaal dat je een verloren melktand onder je kussen legt en de volgende ochtend 50 cent onder je kussen vindt, zogenaamd neergelegd door de tanden fee. Je vraagt je als kind dan natuurlijk niet af waarom die vrouw die midden in de nacht dat stukje ivoor uit je slaapkamer komt halen, niet gelijk de rest ook mee rooft?

Dat je midden in de nacht wakker wordt en een vrouw met een toverstaf en ja helaas ook een waterpomp tang ziet verschijnen. “Zo jongen, leg die tandjes maar eens bloot”. Als ze dan met wat grof geweld klaar is en je ligt daar, tandeloos en € 6,50 rijker onder je kussen, fluistert ze nog wat geruststellende woorden terwijl ze het bloed van de waterpomptang afveegt. Zo vriendje, over 70 jaar kom ik je grote mensen tanden ophalen”.

Sinterklaas en Zwarte Piet

Als kind vraag je jezelf ook nooit af waarom er een ouwe gast met een roedel zwarte kerels rond december met de boot ergens in Nederland aanleggen. Normaliter zou dit worden verwelkomt met een welgemikt schot voor de boeg, met de vriendelijke groeten van de Koninklijke Marine. Maar nee, deze gasten worden ieder jaar als de brengers van geluk verwelkomt. Het afschaffen van Zwarte Piet maakt het hele verhaal er nog altijd niet makkelijker op. Ik vind zelf een ouwe man met een roedel zwarte kerels nog altijd minder eng dan een ouwe man met een roedel zogeheten stroopwafel pieten. Het klinkt schattig, stroopwafel pieten, maar de schmink op het hoofd doet eerder denken aan lijfstraffen in de vorm van het verbranden van het gelaat met een heet wafelijzer.

Na de overdreven intocht kun je als kind ook een bezoekje verwachten van de Sint en zijn Pieten. Ze verplaatsen zich in het donker en zijn vooral op zoek naar lieve kinderen. Dat de opsporingsdienst hier geen aandacht aan besteed is natuurlijk ook erg merkwaardig te noemen. Helemaal als je als minderjarige te midden van donkere mannen en kerels met een verminkt gezicht wel even op schoot mag bij die ouwe engerd.

Als de magie verdwenen is, is het jouw beurt

Dan zijn de bovenstaande fantasieën doorgeprikt. Je bent volwassen en er rest nu nog jaarlijks maar 1 magisch moment. Al zuchtend kijk je in de spiegel. Buiten is het donker en je maten zijn druk in de weer met voorbereidingen. Je proeft de alcohol van de avond ervoor nog maar dat mag de pret niet drukken. Het was een wilde avond voor deze happening. Alleen met de maten op pad voor de grote dag die jaarlijks terugkeert. Alvorens je je grote entree maakt vraag je je nog af. “Had ik gisteren een condoom moeten gebruiken bij die lokale prostituee?”. Je schud deze negatieve emotie van je af en begeeft je richting de deur. Daar staat je beste maat te wachten. Als je dichterbij komt schrik je je een hoedje. “Man wat heb jij gedaan? Ben je met je gezicht tegen een wafelijzer aan gewandeld?. Hij zegt; “Hallo ik ben de stroopwafelpiet vandaag. Sinterklaas, hier is uw staf, we leggen zo aan in Amsterdam”

X Rick

Wanneer je een reactie plaatst zal ik deze eerst handmatig goedkeuren om spam tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *