Lief Dagboek,

Ik weet nog de zonnige middag, een jaar of 8 geleden, toen de commandant 13e brigade iedereen bij elkaar riep zonder officiële uitnodiging. Generaal van der Laan had deze bijeenkomst voor heel veel personeel van de 13e brigade niet echt gepland en het geheel stond er ook een beetje chaotisch bij. Dat was vanzelfsprekend geen goed teken, generaals houden niet van ongeplande dingen. De reden van het bijeenkomen van al zijn personeel was het verkondigen van een reeks bezuinigingsmaatregelen welke achteraf gezien destructief bleken voor onze krijgsmacht. Hij kon daar ook niks aan doen en deelde het nieuws dan ook met oprechte verslagenheid mee. Het was nogal een trap in de rug na jaren Afghanistan waar toentertijd nogal wat personeel net van terug was gekomen. 6000 functies werden opgeheven en van de tanks werd ook maar afscheid genomen. En zo geschiedde het.

2019

Inmiddels huren we weer tanks en wist de Telegraaf, kwaliteitskrant, vanochtend te melden dat de vakbonden een oplossing hebben gevonden door het ontstane personeelstekort. We moeten personeel gaan werven buiten Europa. Je hoeft geen onderzoeker te zijn om te zien voor wie deze optie het beste zou uitpakken. Niet het huidige personeel van de krijgsmacht natuurlijk en waarschijnlijk de veiligheid van de burger ook niet. Voor wie het wel gunstiger wordt, das natuurlijk onze regering. Goede arbeidsvoorwaarden welke onder druk staan door het grote verloop van personeel zijn dan ook niet langer nodig want we kunnen de jongeren elders wel werven om te dienen bij de krijgsmacht.

Schaamteloos

Daarnaast is het aardig schaamteloos om het bloedeigen land te laten verdedigen door kinderen van een andere natie. Wat als er weer een “vredesmissie” uit de hoge hoed wordt getoverd? Sturen we dan de expats eerst want daar liggen de ouders van Jan Kaas minder wakker van? Moet de vers aangemelde jeugd van Zuid Afrika straks de Jihad Bruidjes uit Syrië ophalen voor de Nederlandse staat? Dit soort ideeën doet onrecht aan zowel de eventuele “huurling” als de huidige Nederlandse militair. Men blijft kennelijk liever weg lopen van de eigen verantwoordelijkheid dan het verbeteren van de situatie van de Nederlandse krijgsmacht.

Denken in oplossingen

Om even reëel te blijven weet ik nog wel een andere oplossing. Er blijken 4 gasten in Amerika rond te rijden in een zwart busje. 3 blanke kerels en een grote neger. Het schijnt als je problemen hebt dat je hen kunt bellen. Met een beetje geluk nemen ze Amy ook mee maar of ze anno 2019 nog lekker is, weet ik niet…

X Rick

Wanneer je een reactie plaatst zal ik deze eerst handmatig goedkeuren om spam tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *