Lief Dagboek,

Uruzgan is wederom gevallen in de handen van het tuig. De zelfverklaarde “vrijheidsstrijders” die er een andere vorm van onafhankelijkheid op na houden dan wij alhier. Het grote roven en verkrachten kan weer beginnen. Van harte gefeliciteerd.

Terwijl we vandaag mooi de rekening kunnen optellen van 20 jaar Afghanistan, staat de Taliban feest te vieren op de plekken waar veel Nederlandse militairen, Afghaanse burgers en gelukkig ook talloze Taliban strijders zijn gestorven. Het markeert het moment dat wij iedere strijd hebben gewonnen maar wel de oorlog hebben verloren.

De afgelopen jaren regeerde vooral de vraag of er bij diverse acties wel goed is gehandeld door soldaten van Nederland en andere landen die er actief waren. Het perverse gekibbel over wat er allemaal wel niet fout was gegaan door advocaten zoals Mw. Zegveld overschaduwde het doel wat er ooit was voor gebieden zoals Uruzgan. Levenloze kreten als “We hadden er niets te zoeken” zijn ook een alledaags droevig argument van de onwetende bevolking in Nederland.

Punt

En daar heeft de gemiddelde burger dan ook gelijk in. We hadden er niks te zoeken want er is geen we. Ik heb jou daar namelijk nooit gezien. Wat er in deze tijd gebeurt heeft iedere Afghanistan-ganger al zien aankomen sinds zijn of haar uitzending. De boel vervalt omdat de beleidsvoerders in onder andere Nederland gewoonweg te arrogant, onwetend en te dom zijn om de situatie te begrijpen. Dit brengt een opluchtende tweedeling.

De grote verliezers zijn zij die hier politiek hadden kunnen ingrijpen maar omdat hun bedstee zover van de dixie staat waar de stront nu in staat te koken, zullen ze er geen nacht van wakker liggen. Dat maakt iedere Afghanistan veteraan, Afghaanse burgers en andere betrokkenen een kind van de rekening. Gelukkig kan ik hier wel prima op slapen, wij hebben namelijk wel iedere strijd gewonnen op ons eigen niveau. Jammer dat de grote bazen niet dezelfde kloten en inzet hebben getoond, dan had de wereld er heel anders uitgezien. Slaap lekker Mark, laten we er samen een punt achter zetten, op ons succes en jullie falen.

X Rick

Wanneer je een reactie plaatst zal ik deze eerst handmatig goedkeuren om spam tegen te gaan.

33 reacties op “Goodbye Uruzgan

 1. Henk van de Tillaert zegt:

  Ik ben het eens met het punt van uw verhaal. Maar wat hadden Nederlandse en andere westerse militairen er volgens u precies te zoeken?

  • Veterbaan zegt:

   Grappig dat je dat vraagt…
   Militairen zijn een daadkrachtig verlengstuk van een, vaak iets minder, daadkrachtige regering. Deze democratisch verkozen regering acteerd dus namens de bevolking, waaronder deze vraagsteller ook valt.
   Wedervraag 1: Waarom heeft u ons daarheen doen sturen?
   Wedervraag 2: als u het er niet mee eens was, wat heeft daartegen ondernomen?

   Ik gok op de antwoorden. Ik was het er niet mee eens en ik heb er niets aan gedaan. In dat geval: soms bestaan domme vragen daadwerkelijk. Doe ons een grote lol: stel m niet aan ons maar aan jezelf!!!!

   • Ron Boet zegt:

    Je snapt weinig van het militair zijn, zij voeten eersten opgedragen taak uit, binnen de normen en waarden van de wet, en indien niet eens dan naderhand eventueel protest. Zonder die afspraak zou je nimmer een militaire taak kunnen uitvoeren. Veel burgers en scholieren zouden hier ook baat bij hebben. Eerst doen, dan zeuren.

 2. Robert Schuurman zegt:

  Ja inderdaad. Vanaf het moment dat je je stelling verlaat zal deze na verloop van tijd weer in zijn oude regime vervallen. Helaas.

  En pijnlijk is de stelling die DE Nederlanders hierin innemen.

  Wij weten beter.

 3. Gerrie zegt:

  Ben geen Afghanistan veteraan maar Bosnië 2 keer. Ook voor mij doet het pijn om dit leed waar jullie voor hebben gestreden onder ogen te zien. Triest dat al die stropdassen wederom geen grhoor geven. De geschiedenis herhaald zich weer. Het doet voor elke veteraan pijn om dit onder ogen te moeten zien.

 4. Duncan Back, de zegt:

  Hulde Rick. Dit is weer een knap staaltje schrijfwerk. Het beschrijft precies zoals https://www.eenbloghout.nl/politiek/goodbye-uruzgan/ het is. Martijn, Jeroen, Marc, Kevin en nog 22 anderen hebben daar hun jonge leven voor gegeven. Ouders hun kind door verloren, kinderen een ouder verloren, en diverse vrouwen hun vent.
  Namen die nooit vergeten mogen worden.
  Als niet veteraan grijpt dit mij heel erg aan.

 5. René Nuchelmans zegt:

  Bijna 40 jaar geleden startte mijn missie naar Zuid Libanon voor de UNIFIL vredesmissie. Hoewel de Nederland regering in 1985 besloot haar troepen terug te trekken is UNIFIL nog steeds actief in Zuid Libanon. Spanningen en escalaties tussen Israël en Hezbollah, evenals tussen Israël en Hamas zijn echter nog steeds aan de orde van de dag. De vlam kan elk moment weer in de pan slaan. Toch zijn onze inspanningen van destijds niet voor niets geweest. We hebben bijgedragen aan de vrede in Zuid Libanon, al duurde dat dus maar even. Dit zal voor vele missie gelden. Helaas.

 6. Pim zegt:

  Heel goed verwoord. Er zijn helaas nog grotere verliezers dan die je noemt, het is wederom de gewone man daar die er het meeste last van heeft. Terug naar de middeleeuwse normen, meisjes niet meer naar school en op hun negende uitgehuwelijkt aan een of andere pervert, om van de jongetjes nog maar niet te spreken.
  Daarnaast alle mensen die op enige manier de vooruitgang hebben proberen te helpen worden opgehangen of de keel afgesneden.

 7. J.Schuitemaker zegt:

  Het is heel goed verwoord de landen waar Nederland heeft getracht de vrede te verkrijgen in het land waar wij zijn uitgezonden zijn gewoon weer terug bij af.
  Helaas zijn er Nederlanders omgekomen voor de strijd die wij dachten vrede te brengen voor de bevolking over daar .
  Ondanks onze inzet is het niet gelukt helaas.
  Groeten Jeroen ex unifiller

 8. Karel zegt:

  Wat hadden de Nederlandse mutanten daar te zoeken.
  Afghanistan is gewoon een bodemloze put .
  Eerst de Engelsen .
  Toen de Russen .
  Daarna de Amerikanen en zijn bondgenoten.
  En tot op heden hebben ze niks bereikt.

 9. Gina zegt:

  Ik kan alleen maar hopen dat de jonge generatie NU opstaat, en zelf gaat strijden voor vrede.
  Als moeder van een gesneuvelde militair hoop ik dat het allemaal niet voor niks is geweest. Mijn moederhart zou nog harder huilen als dat het nu doet. Dat kan het niet aan.
  Mooi geschreven Rick.

  • Rick zegt:

   Gina, Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel hard met je mee hoop. Dat de verliezen tot aan het hoogste offer zoals jij en je familie en je zoon hebben geleverd niet voor niets zijn geweest. Weet wel dat jullie jongen, vent, kerel nooit vergeten wordt door de mannen die naast hem hebben gestaan. Ik heb hem nooit gekend maar vergeten zal ik hem nooit.

 10. Henk Broers zegt:

  Alle respect voor wat iedere militair heeft kunnen betekenen in zijn of haar functie in Uruzgan en zelfs misschien zijn of haar leven gegeven helaas en dit geld voor elke militair die uitgezonden is geweest of wordt mijn respect voor deze mannen en vrouwen,
  Een oud BLJ’er

 11. Jan Slagers zegt:

  Voor al die mensen die zich afvragen “wat hadden we hier te zoeken”? Deze mannen en vrouwen zijn door Het Nederlandse Volk uitgezonden! denk hier eens over na voordat je een volgende keer je stem uit brengt.

 12. Jan Driessen zegt:

  Ik leef mee met de veteranen die Nederland hebben vertegenwoordigd in dit land. Het doet zeer wat er nu weer daar gebeurt. Toch mogen jullie trots zijn op wat jullie hebben gedaan. Ik ben zelf actief geweest als dienstplichtige in 1983, dienend als UNIFIL soldaat. Elke keer wanneer Libanon in het nieuws komt dan spitsen mijn oren. Het blijft je 2e land. Sterkte.

 13. Johan Dekkers zegt:

  Prachtig verwoord en inderdaad we hebben gedaan wat we moesten en konden. En voor zij die meer hadden kunnen doen was het de ver van mijn bed show.

 14. Gerjanne zegt:

  Jullie hebben gedaan wat jullie konden daar mogen jullie trots op zijn
  Heel erg dat het allemaal voor niets is geweest
  Groet van een moeder van een veteraan

 15. hans zegt:

  Ik denk dat je als verantwoordelijke(n) toestemming geeft om naar dit soort landen mensen uit te zenden er eerst eens goed over na moet denken voordat je een Go geeft. Landen waar de geloven de wetten bepalen en mensen zich daar aan moeten houden ook al heb je een andere mening daar moet je gewoon niet heen willen.

 16. Edwin Riecker zegt:

  Rick ik als Afghanistan veteraan vindt sat je de waarheid perfect weergeeft over afghanistan. En ja zoals altijd als het gevaar geweken is of uit de gedachten verdwijnt wordt jan soldaat verguisd zie alle opmerkingen van denk en mw zegveld en consorten

  De ltmo/wrn ISAF 2 en 3

  • Rick zegt:

   Hoi Ed, dank voor je reactie! En alsnog bedankt voor de Gill Anti Tank Cursus vroeger in 2009, als je tenminste dezelfde Ed bent als ik denk dat je bent. 😉

 17. Anita zegt:

  Hulde aan een ieder die vooraan heeft gestaan,die gevochten of geholpen heeft “daar”….maar ook heel veel sterkte voor een ieder die de dupe is geworden van “daar” op wat voor manier dan ook!
  Het lijkt wel of t allemaal voor niets is geweest,sommige van jullie hebben nl n loodzware les geleerd. Triest heel Triest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *